BESLENME NEDİR ?
Beslenme hakkında bilgi vermeden önce yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğunu bilmenizi isteriz. Beslenme ise açlık duygusunu bastırmamız için, karın doyurmak için canımızın çektiği veya sağlıklı olduğunu düşündüğümüz şeyleri yememiz anlamına gelir. Beslenmenin temel nedeni, sağlığı korumak, yaşamı geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı ve yetişkin bir bireyin yaşamını sağlıklı olarak sürdürebilmesi için yaklaşık 100 değişik besin öğesine ihtiyacı vardır. İnsanın sağlıklı gelişmesini, sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmenin mümkün olması için belirlenen çeşitli beslenme öğeleri, beslenme hakkında bilmemiz gerekenleri de beraberinde getirir.
Sağlıklı beslenme için belirlenmiş besinlerin herhangi biri alınmadığında, kişinin büyüme ve gelişme süreci sağlıklı olarak tamamlanmayacaktır. Gereğinden az besin tüketilmesi gibi, gereğinden fazla beslenmek de sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir. Yeterli ve dengeli beslenen kişiler sağlam ve sağlıklı görünürler. Hareketli ve esnek bir bedene sahip olurlar. Canlı ve parlak saçları olur aynı zamanda ciltlerinde herhangi bir renk değişimi gözlenmez. Sağlıklı bir cilt yapısına sahip olmak, temiz ve ferah bir yüze sahip olmak ve yine sivilce akneler olmadan hayat geçirmek sağlıklı beslenmenin bir getirisidir. Sık sık hasta olmuyorsanız buda sağlıklı beslendiğinizin bir göstergesi olacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için çeşitli yollar denemeli, sağlıklı atıştırmalıklar ile uzun bir ömür hayal etmeye başlamalısınız.
Sağlıksız beslenen veya yetersiz beslenme alışkanlıkları olan kişiler de ise sık sık bir takım hastalıklar görülür. Cilt renkleri kuru ve kara, hatta sarıya yakındır. Oldukça yağlı yemek yiyen kişilerde sivilce ve akne oluşumu fazla, cildin görüntüsü yağlı ve kötü bir yapıya sahiptir. Sağlıksız beslendiğini gözlediğiniz kişilerin aynı zamanda uzun süre yorgun olduklarını, kendilerini devamlı bitkin ve isteksiz hissettiklerini belirttiklerini gözlemlersiniz.
Beslenme için günde 3 öğün yemek yeterli olmaz. Öğünler arasında yediğimiz yiyeceklerin yapıları, besin şekilleri ve besin içerikleri de oldukça önemlidir. Günde 3 öğün yiyorum yediğim her besin sebze ve meyve demek veya öğün atlamıyorum her öğünde sebze yiyorum demek sağlıklı beslendiğinizi göstermez. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek için uzman yardımı almak gerekmektedir.